Suomen pelastaminen tarvitsee lisää yrittämistä ja yrityksiä. Nyt yritykset vähenevät merkittävästi konkurssien takia. Työnantajayritykset vähenevät byrokratian ja kohtuuttomien työnantajavaatimusten takia. Yrittäjäeläkemaksujen kohtuuttomat korotukset aiheuttavat etenkin yksinyrittäjien lopettamisen.
Lakkojen sijasta Suomi tarvitsee merkittävää vähentämistä yritysbyrokratiaan. Nyt kaikki uudistusten vaikutukset siirretään yritysten ja niiden asioita hoitavien tilitoimistojen ilmaiseksi tehtäviksi. Julkinen sektori ei edes yritä etsiä järkeviä ratkaisuja uudistusten toteuttamiseksi.
Perustimme perheen kanssa osakeyhtiön vuonna 1984. Sen toiminta on aina ollut pientä, mutta palkkojen ja osinkojen lisäksi työtä aiheuttivat tehdyt sijoitukset ja käyttöomaisuushankinnat. Silti veroilmoituksen tekeminen paperilomakkeiden aikaan vei vain vartin, siis 15 minuuttia. Lomakkeet täytin käsin. Verottaja skannasi tiedot tai tallensi oman henkilökunnan toimesta. Nyt kaikki ilmoittaminen on sakkojen*) uhalla määrätty sähköiseksi.
*) Verottaja puhuu häveliäästi veronkorotuksesta, vaikka kyse on sakkoluontoisesta maksusta etenkin silloin kuin ilmoitusvirhe ei vaikuta verotukseen senttiäkään. Sakot määrätään oikeudessa, mutta veronkorotukset on annettu tekoälyluontoisen tietokoneohjelman tehtäväksi niin, ettei kukaan ihminen enää edes tarkista virhettä saatikka määrää sakkorangaistusta. Helppoa kuin heinänteko – itse asiassa paljon helpompaa ja epäinhimillisempää.
Sähköistä ilmoittamista varten on kehitetty monisivuisia lomakkeita – moni asia ilmoitetaan usealla ilmoituksella. Verottajan tietokone etsii lomakkeista loogisia virheitä ja sakottaa automaattisesti. Joskus lähetetään tiedustelu asiasta, mutta sakko määrätään siitä riippumatta millaisen vastauksen verovelvollinen antaa. Valittaminen on tehty niin kalliiksi ja todennäköisyys voittaa selvääkin asiaa valittamalla tehty niin hankalaksi, että useimmat jättävät valittamatta ja maksavat sakot hampaita kiristellen.
Olen viime vuosina käyttänyt yhtiön ilmoitusten tekemiseen yhden työpäivän. Ilmoitusmenettelyjen monimutkaistamisen takia aikaa kului tänä vuonna 3 työpäivää – tunteina yhteensä 20-25. En tullut merkinneeksi muistiin tarkkoja aikoja.
Kun sain 3. päivän illalla klo 20 viimeisenkin ilmoituksen tehtyä, kirjoitin harmeissani vartissa seuraavan kirjoituksen, jonka julkaisin kirjanpitäjien ja tilitoimistojen Facebook-ryhmässä klo 20.18. Vielä samana iltana kirjoitus sai ryhmän sisällä yli 100 tykkäystä ja nyt niitä on jo 200. Kaikki kommentit puoltavat kirjoituksen sanomaa verotuksen monimutkaistumisesta.
Seis maailma, tahdon ulos
Tein ensimmäiset tilinpäätökseni veroilmoituksineen 1968. Ainoat apuvälineet olivat Adler-kirjoituskone (ei sähköä) ja paperinauha-laskukone (osuuskaupan varastossa käytin snurraa hinnoitteluun).
Elämäntyöni oli tehdä kirjanpitotyöstä ja siihen liittyvistä viranomaisilmoituksista helppoa.
Minulla on ollut pieni osakeyhtiö vuosikymmeniä. Kun tein paperille käsin veroilmoitukset, työhön meni vuodessa vartti, siis 15 minuuttia.
Viime vuonna tein kaiken vielä valmiiksi tammikuun 1. päivänä. Usein olin valmis jo ennen vuoden vaihdetta. Nyt on 3. tammikuuta.
Tämä pieni osakeyhtiö teki 16 erilaista toimenpidettä, jotta sai viime vuoden toiminnasta kaikki pakolliset rutiinit tehtyä. Kaikki sen jälkeen kun kirjanpito oli täsmätty ja tarkistettu. Tämä oli 23. internetissä pidetyn kirjanpidon tilikausi. Ja suuritöisin.
Vuosi vuodelta tehtävät lisääntyvät ja tulevat epäselvemmiksi. Tämän vuoden uusia kukkasia oli Rajoitettu tietojen ilmoittaminen. Olisin hakenut osinkojen ilmoittamista kissojen ja koirien kanssa ellen olisi sattunut lukemaan Tilikartalla-ryhmästä ymmällä olleen kirjanpitäjän tekemästä etsinnästä. Uutta on myös ennakkojen hakeminen jälkiverolle. Ennen ne vain maksettiin.
OmaVero kyttää koko ajan, olenko tehnyt virheen, odottaen mahdollisuutta sakottaa. On termejä, joita en enää ymmärrä, mutta OmaVero sanoo, että pakollinen ilmoittaminen, et pääse eteenpäin.
Samoja tietoja olen ilmoittanut näinä kolmena päivänä uudestaan ja uudestaan eri lomakkeille. Vieläkään verottaja ei osaa laskea yhteen ilmoitusten lukumäärää, osinkojen summaa ja ennakonpidätysten summaa, vaan tämä nöyryyttävä lomake pitää täyttää nollasta alkaen.
Kamalinta on se, että yli 90 % yrityksistä on pieniä yksinyrittäjiä tai mikroyrityksiä. Silti jokainen lomake on tehty kansainvälisen pörssiyhtiön ilmoitusvelvollisuuden laajuudella siirtohintoineen ja konserneineen. Miksei voida tehdä veroilmoituslomakkeita meille valtavalle enemmistölle. Sehän tarkoittaisi vain yksinkertaista käyttöliittymää.
Näinä 3 päivänä olen ajatellut, että koko elämäntyöni meni hukkaan. Kaikki ne työnsäästöt, joita internet ja tiliote tositteena yrityksille toi, on menetetty korkoineen verottajan ja viranomaisten koko ajan lisääntyvälle ilmoittamiselle, maksamiselle ja tarkistamiselle. Sakot ovat automaattisia, eikä mitään inhimillisyyttä tunneta.
Vuonna 2010 esitin virhepistejärjestelmää, joka armahtaisi meitä inhimillisiä ihmisiä ja sakottaisi vasta muutamien virheiden jälkeen. Suomessa on yhä enemmän ihmisiä, jotka valehtelevat jopa perustietonsa viranomaisille ja se on sallittua, mutta yrittäjät ja kirjanpitäjät joutuvat tekemään pikkutarkkaa ja virheetöntä työtä sakon uhalla. Rahanpesuvalvonnan valvontakin on keksitty, vaikka suurin osa kirjanpitäjistä ei koskaan kohtaa rahanpesua. Jos et dokumentoi tyhjää, olet rikkonut jotain turhaa lakia.
Miten Suomesta on tullut tällainen yhteiskunta?
---
Yrittäjien valvonta vastaan maahanmuuttajat
Yrittäjät ovat vuosi vuodelta tiukemman valvonnan kohteena. Sakot määrätään automaattisesti myös verotukseen vaikuttamattomista ilmoitusvirheistä. Valvonta on yhä enemmän itsevalvontaa, jopa ilmoitus- ja maksuviiveiden sakot tulee laskea itse ja maksaa heti, jotta välttyisi lisärankaisuilta.
Samaan aikaan Suomeen on tullut yksinyrittäjien määrä maahanmuuttajia, joista emme oikeastaan tiedä kuinka paljon he ovat meille valehdelleet. Jopa raiskauksista on annettu ehdollisia tuomioita, joita kukaan ei pidä rangaistuksena lainkaan. Suomalainen ei voi tulla EU:n ulkopuolelta takaisin kotimaahansa ilman, että passilla todistaa olevansa juuri oikea henkilö. Maahanmuuttaja voi kävellä sisään ilman mitään matkustusasiakirjaa, valehdella nimensä, lähtömaansa, syntymäaikansa ja kuitata kaikki tulevien vuosien valheet ja sosiaalituet sanomalla ”asylum”.
Yrittäjiä sakotetaan päivänkin viiveestä ja he joutuvat hakemaan oikeutta omilla rahoillaan. Sakkoihin lisätään viivästyskorot ja ne menevät ulosottoon, jos maksua ei ajoissa tule.
Maahanmuuttajat voivat hakea oikeutta verovaroilla kymmenenkin vuotta ja pitempään. He voivat ilmaiseksi ja veronmaksajien maksamien juristien avulla valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti ja taas aloittaa uuden kierroksen. Koko tämän vetkutteluajan he elävät ilmaiseksi suomalaisten rahoilla.
Poliitikot puhuvat tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Se ei kuitenkaan koske yrittäjiä. Kun kaikelle kansalle ja ulkomaalaisille on annettu turvaverkko on sen pohjimmaisena yrittäjät, jotka putoavat verkon yrittäjille tehdystä reiästä ulos. Kun yrittäjä epäonnistuu, hän menettää perheensä, kotinsa, omaisuutensa, usein terveytensä ja tulevaisuutensa. Paikalle tulevat pesänhoitajat ja muut hyeenat, jotka vievät tuhkat myös yrittäjän sukulaisten pesistä.
Miten tällaisessa yhteiskunnassa voidaan edes unelmoida yrittäjyydestä?
Virhepistejärjestelmän luonnos
Tarkennus 2011 julkaisemaani esitykseen. Piste-esimerkit vain havainnollistamisen vuoksi.
Veronkorotuksia virheistä ei enää määrätä. Sen sijaan veropetokseksi katsotun toiminnan yhteydessä voidaan määrätä virhepisteiden lisäksi sakkorangaistus.
1: Jokainen yrityksen tekemä ilmoitusvirhe pisteytetään sen vakavuuden mukaan.
Esimerkiksi määräajasta viivästymisestä määrättäisiin 1 virhepiste päivää kohti 10 pisteeseen asti, sen jälkeen 2 pistettä per lisäviikko.
Erityistapaus: jos arvonlisäveron yhteenvetoilmoituksen ilmoittaa muiden alv-ilmoitusten yhteydessä 12. päivään mennessä, ei virhepisteitä keräänny
Jos viivästymiseen on vaikuttanut sairaus, onnettomuus, vakava perhetilanne tms inhimillinen tapahtuma, ei virhepisteitä eikä jälkiverotuksia määrätä esteen ajalta. Este koskee yrityksen lisäksi sen asioita hoitava ulkopuolinen kirjanpitäjä
Veroilmoituksessa tehty virhe, joka korjataan oma-aloitteisesti ennen määräajan päättymistä, 0 pistettä
Verotukseen vaikuttava virhe, joka korjataan verottajan tekemän selvityspyynnön jälkeen, 2 pistettä per 1000 euron verovaikutus, tätä suuremmat 10 pistettä
Verotukseen vaikuttava virhe, jota ei ole korjattu tai siitä ei ole annettu luotettavaa selvitystä: verotuksen oikaisu + 10 pistettä alle 1000 euron verovaikutuksesta, tai + 30 pistettä 1000-5000 euron verovaikutuksesta, sitä suuremmista +60 pistettä.
Jos verotuksesta on valitettu, ja oikaisupäätöksen tehnyt oikeuselin toteaa virheen tapahtuneen, virhepisteet kuten edellä virhevaikutuksen mukaan, mutta jos päätös on tehty enemmistöpäätöksellä äänestämällä, ei virhepisteitä määrätä
2: Virhepisteiden kertyminen ja virhemaksut
Jos 3 vuoden aikana virhepisteiden määrä ylittää (100) määrätään jokaisesta ylittävästä pisteestä 100 euron virhemaksu – virhemaksu voidaan määrätä aiemmin, jos virhepisteiden määrä ylittyy ennen 3-vuotisperiodin päättymistä
Kolmannen vuoden jälkeen vanhin vuosi nollataan
Virhemaksun maksamisen jälkeen, virhepisteiden kertymä nollataan
Eräänlainen virhepistejärjestelmä on ylinopeuksien rangaistuksissa, joista ajokortti otetaan pois käytöstä kolmen (1 vuodessa, neljän 2 vuodessa) ylinopeuden jälkeen.
Muutama esimerkki turhasta yritysbyrokratiasta
Edunsaajailmoitus
osakeyhtiöt ilmoittavat jokaisen omistajan ja omistuksen määrän 6B-lomakkeella sekä erikseen jokaisessa osinkoilmoituksessa
osakastiedot ilmoitetaan joka vuosi, vaikka niissä ei ole ollut muutoksia
verottaja saa kesken vuotta muutokset varainsiirtoveroilmoituksista
silti osakeyhtiöiden on tehtävä edunsaajailmoitus, vaikka tiedot saataisiin suoraan veroilmoituksista (toki tosiasiallinen edunsaaja voi olla eri henkilö kuin osakeomistus osoittaa, mutta kuka rahanpesijä sen ilmoituksella tunnustaisi? Ja mitä merkitystä tällä tiedolla on julkiselle vallalle? Jos edun saamiseen liittyy rikos, riittäisi että vain tällaiset tapahtumat tutkittaisiin ja valtaosa yrityksistä jätettäisiin rauhaan.)
koko edunsaajailmoitusmenettely olisi voitu korvata ohjelmoinnilla, tai mikä parasta, se olisi jätetty kokonaan tekemättä.
Tilitoimistojen rahanpesuvalvonta
”AVI on valvonnassaan kiinnittänyt erityistä huomiota ilmoitusvelvollisten omaan riskiarvioon sekä toimintaohjeisiin ja toimenpiteisiin rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi. Lain mukaan ilmoitusvelvollisilla on oltava kirjallinen riskiarvio ja sitä on päivitettävä säännöllisesti.”
Valtaosa (90-95 %) tilitoimistojen asiakkaista on pieniä yksinyrittäjien toiminimiä ja mikroyrittäjiä (alle 10 työntekijää). Tilitoimiston on tehtävä jokaisesta näistä yrityksistä kirjallinen riskiarvio. Miten ihmeessä joku parin työntekijän yritys voi edes tehdä rahanpesua. Tilitoimistolla on poliisin velvoitteet, mutta palkattomana.
Tulorekisterin sakot
Monet oy-muodossa toimivat pienet yritykset eivät maksa joka kuukausi palkkoja, monet vain kerran vuodessa. Siksi tulorekisteri-ilmoitukset usein unohtuvat. Joskus yrittäjä on onnettomuuden jälkeen sairaalassa koomassa, eikä silloin tehdä mitään ilmoituksia.
Jos ilmoitus myöhästyy 45 päivää, on sakko 135 euroa, eli usein suurempi kuin itse vero. Jos ilmoitus viivästyy tätä enemmän, on sakko 135 euroa + 1 % ilmoitetun suorituksen eli palkan, luontoisedun tai km-korvauksen määrästä. Myöhästymismaksua määrätään enintään 15.135 euroa kalenterikuukaudelta eli yhdestä ilmoituksesta. Noin suuren sakon käräjäoikeudesta saavat ylinopeutta ajaneet miljonäärit, eivätkä aina hekään.
Tulorekisteriin on ilmoitettava mm. poissaolot ja tarkat työsuhdetiedot. Mihin yhteiskunta näitä tietoja tarvitsee?
Yhteenvetoilmoituksen sakot
”EU-myynneistä on annettava erillinen yhteenvetoilmoitus. Tämän lisäksi yrityksen on annettava myynneistä arvonlisäveroilmoitus oman verokauden mukaan.”
Yhteenvetoilmoitus on jätettävä viimeistään seuraavan kuukauden 20. päivänä, alv-ilmoitus toisen kuukauden 12. päivänä. Ilmoituksen verovaikutus on nolla.
EU vertaa asiakaskohtaisia myyntejä asiakkaiden tekemiin ostojen kk-ilmoituksiin. Tiedustelut eroista tulevat kuukausia, jopa yli vuoden jälkeen ilmoittamisesta. Siinä mielessä on järjetöntä, että yhteenvetoilmoitus jätetään 3 viikkoa aiemmin saman ajankohdan alv-ilmoitusta. Kyse on puhtaasta säkkörysästä, jota ei ole haluttu poistaa vuosien kritisoinninkaan jälkeen. Sakko voi olla suurempi kuin yrityksen saama pieni tulo toisesta EU-maasta. Ilmoitusajankohdat on yhtenäistettävä.
Tapahtumakohtainen alv-ilmoitus
Verohallinto on vuodesta 2017 lähtien valmistellut arvonlisäveroilmoitusmenettelyä, jossa tapahtumat ilmoitetaan tapahtumatasolla eli lasku- tai kuittikohtaisesti. Sen jälkeen jokainen myyntilasku, ostolasku, laskujen ja maksujen oikaisu, maksukortilla ja käteisellä tehty (yritys)myynti ja -osto on ilmoitettava verottajalle muutama päivä kuukauden vaihteen jälkeen.
Hankkeen edistymisestä ei ole viime aikoina kerrottu, eikä siitä ole mainintaa Orpon hallitusohjelmassa (Sanna Marinin ohjelmassa oli). Mutta se tulee varmasti muutaman vuoden sisällä, koska sitä ei ole minun lisäkseni juuri kukaan julkisesti vastustanut.
Yhteiskunta tyhmentää kansalaisia
TV-ohjelmien yksi tarkoitus on tyhmentää kansaa, on joku median johtajista sanonut epävirallisesti. Kun kansa on salattujen elämien katsomisella tyhmennetty, voidaan sitä pitää tyhmänä. Yksi esimerkki on verkkokauppaa harjoittavien yritysten velvollisuus ilmoittaa netissä alemmat hinnat, joilla se on myynyt 30 edellisen vuorokauden aikana tuotteitaan. Suomalaisten älykkyysosamäärä onkin laskenut vuodesta 1997 koko ajan, mikä näkyy mm. PISA-tuloksissa.
Tai kuinka tyhmä on kansa, joka tuhannennen kerran hyväksyy Iltalehden evästevaatimuksen. Tai hyväksyy mukisematta kahden euron pörssisähkön hinnan kun sähkön tuotantokustannus on 0,006 euroa.
Yritysten etujärjestöt Suomen Yrittäjät, EK, Taloushallintoliitto ja MYRY myötäilevät kaikessa viranomaisten antamia uusia vaatimuksia. Ne eivät koskaan sano ”Jo riittää”. Päinvastoin konsultoivat, miten yritysten uudet kurittamiset voidaan toteuttaa.
Suomen Yrittäjät julkaisi marraskuussa 130 norminpurkuesitystä. Joukossa on Alkon monopolin purkaminen, viinit ruokakauppaan, sähköistetään jakeluauton digipiirturin yrityskortin hakeminen jne. Vaikuttavat merkittävästi suomalaisen yrittäjän byrokratiaan. Uudistus, joka vaikuttaisi eniten pienten yritysten byrokratiaan, on jätetty puolitiehen.
Yrittäjät esittävät alv-rajan korottamista 30.000 euroon (nyt 15.000 euroa). Tämä oli hätäesitys siihen, että alv-huojennusraja poistetaan 1.1.25 alkaen. Tämä EU:n mallioppilaan uudistus kaksinkertaistaa monen pienyrittäjän verotuksen ja sen päälle YEL-maksujen korotus.
Mietitään millaista yritystoimintaa, jolla elättäisi edes itsensä, voi harjoittaa 30.000 eurolla. Maksa siitä YEL-maksut, tilitoimiston palkkiot, vakuutukset, tietokone- ja puhelin kulut, työkalut, tarvikkeet, tilat, sähkö, matkakulut. Alv-kuluja hankinnoista ei tällöin vähennetä. Yksinyrittäjälle jää tuosta myynnistä käteen vähemmän kuin on työttömien päiväraha vuodessa.
Olen esittänyt eurooppalaista rajaa 60.000 euroa. Ostovoima huomioiden esimerkiksi Virossa raja on 55.300 euroa.
Suomen virkamiehet ja Suomen Yrittäjät kuvittelevat omaavansa yrittämisestä suurempaa osaamista kuin muut Euroopan maat. Muutoin ei voi ymmärtää Suomen alv-rajaa. Päivitin alv-rajat vuoden 2024 tiedoilla (valuuttakurssit 7.1.24 ja ostovoimatiedot OECD:n tuoreimmat 2022). EU-maista vain Ruotsissa ja Tanskassa on Suomea alemmat rajat. Edit: Espanjassa ei rajaa ole lainkaan, mutta on mahdoton uskoa, että siellä yhden viikonlopun toimiva kylän kesäjuhla tekisi kaikki alv-byrokratian rutiinit ja myisi pullakahvit arvonlisäverolla.
Taulukon korjauksen syy: EU:n sivuilla Espanjalle, Kreikalle ja Portugalille ei ollut alv-rajaa. Löysin Kreikan ja Portugalin tiedon maan verosivustoilta.
Kirjoitin 14 vuotta sitten Tilisanomissa vuosisadan toiveuudistuksesta. Sen rukouksen voisi toistaa nyt kun eletään lamavuotta.
***
Tue blogin toimintaa https://www.vahtera.blog/tilaus
Blogisivuston ylläpito maksaa ja lisäksi joudun maksamaan eräistä tietopyynnöistä. Samaan aikaan Suomen asioita sekoittavat henkilöt saavat hulppeita palkkoja ja bonuksia.
Siksi pienikin tuki on paljon, jos useampi taho osallistuu vapaaehtoisen tilausmaksun maksamiseen.
Yritykset saavat vähentää tilausmaksun omassa kirjanpidossaan sekä arvonlisävero (10%)- että tuloverotuksessa, koska sivustolla käsitellään paljon yrittämiseen ja verotukseen liittyviä asioita.
Commentaires