top of page

Sanna Marin yrittäjänä


Suomen työnantajayrittäjien määrä laskee kuin lehmän häntä. Vuodesta 2014 joka kuudes työnantaja on lopettanut. Kato on ollut kammottavan suuri. Kiitos ay-liikkeen ja vihervasemmiston.


Onneksi meillä on Sanna Marin. Hän perusti viime vuonna yrityksen, joka työllistää yhden henkilön; oman poliittisen erityisavustajansa, joka on myös yhtiön 10 %:n vähemmistöosakas.


Tämän kirjoituksen tarkoituksena on herättää yhteiskunta pohtimaan yrittäjien asemaa Suomessa Sanna Marinin yrityksen kautta.


Kaupparekisterin mukaan MA/PI Oy (jatkossa Mapi) on perustettu kesäkuun lopussa 2023. Sen päätoimiala on ”muu kustannustoiminta”. Yhtiöjärjestyksen mukaan ”Yritys keskittyy toteuttamaan pääasiassa julkaisu- ja puhetoimintaa. Lisäksi toimialaan kuuluu konsultointi sekä kaikki muu laillinen liiketoiminta”.

Suomen yritystilastointi on huonoa ja hidasta. Tästäkin tilastosta liikkuu somessa vielä synkempiä kaavioita.

Marin on omien sanojensa mukaan strateginen neuvonantaja brittiläisessä Tony Blair -instituutissa. Marinin asiaosaamiseen uudessa neuvonantajan työssä kuuluvat muun muassa hyvä hallinto, ilmasto, tasa-arvo ja teknologia.


Sanna Marinin erityistä osaamista on kansallisvaltion tuhoaminen, ainakin mikäli hänen pääministeriaikaisia tuloksiaan Suomessa arvioidaan. Rinne-Marinin hallitusvuosina 2019-2023 Suomen valtion velka kasvoi 106,4 miljardista eurosta 156,2 miljardiin eli yli puolella.


SDP:llä on perinteitä yrittämisestä pääministerikauden jälkeen. Paavo Lipponen ansaitsi Venäjän konsultoinnista vuosina 2008-2021 yhteensä 3,4 miljoonaa euroa 14 vuodessa. Sanna Marin pääsee samaan muutamassa vuodessa.

 

Toni Blair-instituutti (TBI)

Sanna Marin: ”– Kyseessä on voittoa tavoittelematon, melko isokin säätiö, joka toimii yli 30 maassa ja pääasiallinen työtehtäväni tulee olemaan eri maiden hallitusten ja johtajien neuvomista niistä politiikkakysymyksistä, jotka itsellenikin ovat tuttuja.”


TBI:n liikevaihtoennuste vuodelle 2023 oli 140 miljoonaa US dollaria (126 miljoonaa euroa). TBI saa rahallista tukea Yhdysvalloista ja Saudi-Arabiasta (!). Määriä ei ole kerrottu.


Saudi-Arabia on mitä on, muslimivaltio, jossa naisen asema on heikko. Vuonna 2018 naiset saivat oikeuden ajaa autoa. Maa on isolla rahalla ostanut itsensä piireihin. Siellä ajetaan formula1-kisoja ja se sai jalkapallon MM-kisat vuodelle 2034.


Vuosina 2021 ja 2022 TBI:n voittoa tavoittelematon voitto oli 17 miljoonaa US dollaria kumpanakin vuotena. Voitto on 14 % liikevaihdosta, johon suurin osa yrityksistä ei pääse. Esimerkiksi loistavasti menestyneen Kone Oyj:n liikevoitto viime vuonna oli 11 % (TBI 2022 21,5 %). Jostain syystä 2023 tilinpäätöstä en löydä netistä.

Klikkaa suuremmaksi

Pauli Vahteran matkakirja Kodaikanal, Intia, 2007. ”Aamulla tapasin yli 70 v englantilaisen rouvan, joka kulkee myös yksin. Molemmat olimme yllätetyt hotellin kanssa, ja hänkin vaihtoi samaan hotelliin kuin minä. Meistä tuli parhaat ystävät heti. Siinä sai kuulla Toni Blairkin kunniansa. Hänen kirjarahansa menevät Cayman-saarille ja hän omistaa 6 asuntoa pienen perheensä tarpeisiin. Ei niitä ministerin palkoilla osteta, sanoi hän.” Kun Blair tuli politiikkaan, hän oli tavallinen keskiluokkainen britti.


Toni Blair on 71-vuotias Skotlannissa syntynyt työväenpuoluetta edustanut poliitikko, joka oli Iso-Britannian pääministeri vuosina 1997–2007.

 

Sanna Marinin ja yrityksen maksamat verot – verosuunnittelusta ei hyötyä

Sanna Marin sai vuonna 2023 pääministerinä palkkaa tammi-kesäkuussa 105.000 sekä kansanedustajana heinä-syyskuussa lomarahoineen 28.000 euroa. Näistä palkoista jäi käteen työeläkemaksun ja verojen jälkeen 75.000 euroa.

Yrittäjänä hän on nostanut palkkaa 112.000 euroa sekä osinkoja 21.800 euroa. Jos hän on maksanut yrittäjäeläkelain hengen mukaiset eläkemaksut ja vähentänyt ne omassa verotuksessaan on hänelle jäänyt 64.600 euroa marginaaliveron ja eläkemaksujen jälkeen.


Osingot on maksettu 2024, mutta huomioin ne 2023 tulona, koska ne on maksettu 2023 yrityksen tuloksesta ja koska niiden verotus olisi ollut yhtä suuri molempina vuosina.


Yrittäjän eläkemaksuna on tavoiteltu samansuuruista eläkettä, mitä hän ministerinä ja kansanedustajana on ansainnut viime vuonna. (Ks tarkemmin jäljempänä).


Jos Sanna Marin olisi ansainnut saman vuositulon 267.000 euroa palkansaajana, olisi hän maksanut 5300 euroa enemmän veroja ja eläkemaksuja kuin palkansaajana ja yrittäjänä yhteensä. Verosuunnittelun hyöty 5300 euroa on mitätön kun sitä vertaa Mapin maksamiin veroihin, joista Marinin osuus on 90 % eli 75.000 euroa.


Finnwatchin ja etenkin vasemmistopuolueiden kohkaama verojen välttelypropaganda on ollut todella epäonnistunutta. Yrittäjänä Sanna Marin on maksanut 70.000 euroa enemmän veroja kuin hän on olisi maksanut palkansaajana.

Eikä tässä vielä kaikki. Mapi-yhtiön ainoa tuote on Sanna Marin. Kun yritystoiminta lopetetaan, ei kukaan ostaisi tällaista yritystä. Yrityksen jäljellä olevat varat siirtyisivät osakkaille. Jos lopetus tehtäisiin 31.12.2023 tilanteesta maksaisi Sanna Marin 251.000 euron rahoista 67.000 euron verot (24 %). Sanna Marinin kokonaisveroasteeksi tulisi 52 %. (Mapi-yhtiöön ei ole sijoitettu varoja, sillä ei ole osakepääomaa. Sen takia yhtiön lopettamisessa 10 vuoden aikana perustamisesta rahoista vähennetään 20 %:n hankintameno-olettama.)


Hän voisi vähentää kokonaisverojen määrää kitkuttamalla yrityksen lopettamisessa 10 vuotta, jolloin lopetusvero alenee 24 %:sta 18 %:iin ja osinkoja jakamalla 2023 voitosta 9 vuoden ajan edullisemman 7,5 %:n verojen määrän, ellei vasemmisto sitä ennen ehdi korottaa vuosikymmenet ruikuttamaansa omistajayrittäjien osinkojen verotusta. Tämä kitkuttelu vähentäisi veroja 36.000 euroa, mutta tilitoimisto ottaisi työstä 10.000 euroa ja 2 %:n vuotuinen inflaatio veisi säästöstä 20 %. Samaan aikaan palkansaaja nauttii jokaisesta ansaitsemastaan eurosta heti ilman välikäsiä.


Miksi media eikä vihervasemmisto ymmärrä yrittäjien verotusta

Itse asiassa luulen, että ymmärtävät, mutta kun kansa on tyhmentynyt ja aivopesu toimii hyvin, saadaan kannattajia ja äänestäjiä valehtelemalla, että yrittäjät muka välttelevät veroja. Jos se johtaa verojen korottamiseen, on se lisää nauloja Suomen arkkuun, koska ei ole mieltä yrittää, tehdä enemmän töitä kuin palkansaaja, saada huonomman sosiaaliturvan ja ottaa yrittämisen riskit, jos sen päälle joutuu vielä maksamaan enemmän veroja kuin palkansaajat.


Osinkoverotuksen kritiikki osuu marginaalisesti oikeaan. Joku vanha perheyhtiö, esimerkiksi Fazer, on työllistänyt suomalaisia monen sukupolven ajan. Omistus jakaantuu jo 3. sukupolvessa siten, että joku perheenjäsen saa lievemmän osinkoverotuksen, vaikka ei osallistuisi yhtiön toimintaan lainkaan. Vastapainona on se, että tällaisen yhtiön sukupolvenvaihdos menee mahdottomaksi, koska vaihdos aiheuttaa niin paljon veroja (sukupolvihuojennuksesta huolimatta), että yhtiö ei selviä ilman suurta velanottoa. Näin vaarannetaan kaikki työpaikat. Tai yritys joudutaan myymään ulkomaille tai viemään pörssiin pelureiden kaluttavaksi. Olen vahvasti sitä mieltä, että lahja- ja perintöverotus pitää poistaa kokonaan suomalaisen yrittämisen turvaamiseksi. Näin koska ei kesämökin perimistä voi verottaa, jos yrityksestä ei makseta perintöveroa.


Keskustelu on vääristynyt myös sen takia, että se pyörii yksittäisen vuoden ympärillä. Yrityksen toiminta-aika yhdelle sukupolvelle on ainakin 20 vuotta, mieluummin 30 vuotta. Olen osoittanut monta kertaa, että 20 (ja 30) vuoden aikana palkansaajalääkäri maksaa veroja ja maksuja vähemmän kuin lääkäri, joka toimii yksinyrittäjänä oman osakeyhtiönsä kautta ja minimoi osinkojen verot.


Mapi-esimerkki osoittaa kuinka kallista on saada niitä veronvälttelyosinkoja.

Jos osakeyhtiön voitto (ei siis liikevaihto) ennen veroja on 150.000 euroa vuodessa, menee 22 vuotta ennen kuin yhtiö pystyy jakamaan 100.000 euroa lievästi verotettuja veronvälttämisosinkoja. Jos yhtiö jakaa joka vuosi 8 %:n osingot omasta pääomasta, ovat 22 vuoden osingot 1,5 miljoonaa euroa, mutta niihin liittyvät verot 771.000 euroa eli 52,1 % osingoista. Kuinka paljon osingoista pitäisi verottaa, jotta vasemmisto olisi tyytyväinen? 90 %?


Esimerkki osoittaa, että vain marginaalinen osa suomalaisista yrittäjistä saa verotuksellisesti merkittäviä osinkotuloja.


Sanna Marinin ensimmäisen vuoden verot osingoista olivat 353 %. Astrid Lindgrenin Pomperipossa jäi kauas taakse.


Mapi on poikkeuksellinen yritys kaikin tavoin. Jos sen vuoden liikevaihto on kaksinkertainen 2023 puolen vuoden liikevaihtoon verrattuna, yhtiö voi maksaa maksaa jo vuonna 2028 osinkoja Sanna Marinille 150.000 euroa, joka on korkein osinko lievästi 7,5-8,5 %:lla verotettuna. Marinin verot 170.300 euron osingoista (ks kuva) olisivat 18.300 euroa (10,8 %), mutta osingon saadakseen Mapi olisi maksanut Marinin osuudesta (90 %) yhtiön veroja 496.000 euroa.

Vieläkö joku väittää, että Mapi ja Sanna Marin ovat eri asia? Eikä sen tähden yhtiön maksamia veroja saa ottaa huomioon.


Sanna Marin on esittänyt kansalaisuuden menettämistä veronkierrosta. Hän myös väitti verosuunnittelun olevan kansakunnan syöpä. Kun asiaa tarkastelee faktojen perusteella ja jättää populistisen politikoinnin vähemmälle, näkee, että kumpikin väite on absurdi. Marin on poistanut esittämänsä somesta, mikä osoittanee hänenkin tulleen järkiinsä yrittäjien verotuksesta.


Aika näyttää. Jos Marin saa jatkossakin formula- ja rallikuskien palkkioita lähenteleviä korvauksia puheistaan, on mahdollista, että hän siirtää kirjansa Monacoon. Ja osakeyhtiön Viroon.

 

Mapin liikevaihto

Yhtiön kuuden kuukauden liikevaihto oli 666.000 euroa. Se tarkoittaisi vuositasolla 1,3 miljoonan euron liikevaihtoa. Se on merkittävä saavutus, koska tulot suurimmaksi osaksi tullevat ulkomaisista töistä.


Yleensä aloittavan yrityksen liikevaihto jää vuositasolla muutamaan kymmeneen tuhanteen euroon, jos edes siihen.


Ostan Mikkelin torilta saunavastat. Eräs eläkeläisrouva oli tehnyt 1500 vastaa juhannuksen jälkeen. Vastojen hinta on viisi euroa. Hänen liikevaihtonsa oli vastoista 7500 euroa. Jos hän tavoittelisi Marinin liikevaihtoa, hänen tulisi 10 vuoden aikana tehdä 20.000 vastaa joka vuosi. Tuo rouva on niin pirteä, että hän sen määrän voisi tehdäkin, mutta ostajia ei vastoille riittäisi.


Miljoona euroa TBI-työssä voisi tulla Hillary Clintonin tasoiselle puhujalle viidestä esityksestä vuodessa. (225.000 USD per puhe 2016). Mutta TBI ottaa oman katteensa 22 % välistä, joten luentoja tarvittaisiin kuusi.


Sanna Marinin saamat palkkiot ovat valtaisat, eikä niissä ole kyse siitä, että hän olisi Clintonien tasoinen valovoimainen tähti. Olen miettinyt, että voisiko kyse olla siitä, että Marin vei Suomen maksamaan EU:n elpymisvälineeseen miljardeja euroja, vaikka Suomi on Euroopan rupusakkia. Palkkio näistä miljardeista voidaan maksaa TBI:n kautta, eikä kukaan perään huuda.


Sanna Marinissa on kuitenkin johtaja-ainesta, mitä elpymisvälinepäätös osoitti. Ennen Brysseliin menoa kaikki puolueet vastustivat Suomen maksuja muitten veloista. Marin kutsui Orpon kahdenväliseen kokoukseen, jonka jälkeen kokoomus siirtyi tukemaan Suomen maksuosuutta.


Sanna Marin ja Tuulia Pitkänen ovat töissä Tony Blair instituutissa. He eivät nosta TBI:stä palkkaa vaan laskuttavat tekemänsä työt oman suomalaisen osakeyhtiönsä kautta. Verotuskäytännössä tällaisia osakeyhtiöitä on purettu ja yhtiön tulot verotettu osakkaiden ansiotuloina.


Tämän riskin vähentämiseksi on osakeyhtiön laskutettava useampia yrityksiä. Riskiä vähentää myös kaksi osakasta, vaikka toinen onkin marginaalinen omistaja. Riskiä vähentää myös se, että toimeksiantaja on kansainvälinen EU:n ulkopuolinen taho.

 

Liiketoiminnan muut tuotot

Liiketoiminnan muut tuotot ovat tuottoja, jotka eivät kuulu liikevaihtoon. Ne ovat tuottoja, jotka tulevat jostain muusta kuin yrityksen varsinaisesta toiminnasta. Ne voivat olla esimerkiksi toiminnan saamia tukia tai vuokratuottoja…


Mapi sai puolessa vuodessa 3992 euroa tukia. Mitähän ne ovat olleet? Starttirahoja? Ovat menneet tarpeeseen (sarkasmia).

 

Mapin maksamat palkat

Tulorekisteri: Maksajan pitää ilmoittaa tiedot maksetuista suorituksista tulorekisteriin 5 päivän kuluessa maksupäivästä.


Mapi on merkitty työnantajarekisteriin 25.12.2023. Se ei siis ole maksanut palkkoja ennen joulua. Tilinpäätöksessä esitetään, että yhtiössä on ollut tilikauden aikana keskimäärin kaksi työntekijää; eli heinäkuun alusta alkaen.


Toinen palkansaajista on VTM Tuulia Pitkänen, jonka Marin kutsui poliittiseksi erityisavustajakseen kesäkuussa 2022, vuotta ennen pääministeripestin päättymistä. Pitkänen oli silloin 30-vuotias huippuosaaja. Näin Pitkäselle saatiin 7100 euron palkka, joka taas johti hulppeaan 35.190 euron karenssikorvaukseen, joka päättyi 20.10.23. Hänelle ei Mapi voinut maksaa palkkaa karenssin aikana.

Pitkäsen osuus palkoista oli 33.000 euroa, mikä voidaan laskea eläkemaksujen kautta. Työeläkemaksu hänen palkastaan on Mapille 17,4 % palkasta.


Näin Sanna Marinin osuus palkoista olisi 112.000 euroa. Arviota voidaan tarkastella verokoneista marraskuussa. Marin sai pääministerin palkkaa tammi-kesäkuussa 105.000 euroa ja sen päälle erotessaan eduskunnasta lomapalkka ja lomaraha, arviolta 27.000 euroa. Näin hänen Mapista saamansa palkan marginaalivero olisi 49.233 euroa (44 %).


TBI:n 514* työntekijän keskipalkka oli 7700 euroa 2022. Voisi ajatella, että Pitkäsen palkka olisi keskipalkan tasoa. Hänellä ei ole Marinin sädekehää, eikä hänen pelkästään SDP-politikointiin liittyvä työkokemuksensa ole vakuuttava, kun sitä verrataan siihen, mitä hän kertoi medialle menevänsä tekemään. ”Siirryn senior advisoriksi instituuttiin. Tehtävä sisältää strategista ja käytännön neuvonantoa. Erityisenä kohteena on Euroopan unioniin liittyvät kysymykset”, Pitkänen sanoo. Pitkänen todennäköisesti alkaa neuvoa muun muassa Itä-Euroopan maita EU-asioissa. Hän sanoo, että hänellä on Marinista riippumaton rooli organisaatiossa.

*Pitkänen sanoi HS:lle työntekijöitä olevan yli 750. Määrä on kasvanut nopeasti: 2021 337 työntekijää, 2022 514.


 

Eläkemaksut

Mapin tuloslaskelman mukaan eläkemaksut olivat 5715 euroa (3,9 % maksetuista palkoista).


Uudistetun yrittäjäeläkelain mukaan yrittäjäeläkkeen tuloperustana tulee olla palkka, joka maksettaisiin toiselle henkilölle. Tämä johtaa kohtuuttomuuksiin monien kohdalla.


Sanna Marin on huipputuloinen yrittäjä. Korkein yrittäjäeläkkeeseen sallittu tulo on 194.750 euroa eli 16.229 euroa kuukaudessa. Voidaan arvioida, jos yhtä valovoimainen henkilö löytyisi, YEL-maksun perustana tulee olla korkein sallittu tulo. Yrittäjäeläkemaksu on 24,1 % tästä arvioidusta tulosta. Aloittamisen jälkeen 48 kuukauden ajan yrittäjäeläkemaksusta saa 22 %:n alennuksen.


Yrittäjäeläkemaksut alkavat yrittämisen aloittamisesta, vaikka YEL-sopimuksen tekemiseen on annettu kuuden kuukauden aika. Sanna Marinin YEL-maksu 2023 olisi näin arvioituna 18.304 euroa. Jos sen vähentää osakeyhtiön tuloista, on verovähennys 3661 euroa. Kun YEL-maksun vähentää ansiotuloista, on marginaaliverovähennys noin puolet eli 9100 euroa. Näin päätellen yhtiön kirjanpidossa on vain Tuulia Pitkäsen työeläkemaksu, koska hänen omistuksensa alittaa YEL-rajan 30 %.


Yrittäjäeläkemaksut ovat suuria etenkin pienituloisille yrittäjille. Siksi käytännössä jokainen yrittäjä yrittää vedättää YEL-maksun mahdollisimman pieneksi. Hyvätuloisille yrittäjille syynä on se, että he käyttävät näin säästyvän rahan henkilökohtaisiin sijoituksiin eläketurvaansa varten.


Pitkäsen palkasta maksetaan myös palkasta määräytyvät työnantajan sosiaaliturvamaksut, sekä työttömyysvakuutus-, tapaturmavakuutus- ja ryhmähenkivakuutusmaksu. Lisäksi maksetaan työterveydenhuolto. Ne ovat noin 2,5-3 % palkasta.


Marinille maksetusta palkasta maksetaan sairausvakuutusmaksu.

 

Edustuskulut

Julkisuudessa on tuotu esille Sanna Marinin Hotelli Kämpissä pitämät Suomen itsenäisyysjuhlan jatkot.


Tällaisten juhlien arvonlisäveroa ei saa vähentää. Juhlien menoista saa vähentää puolet. Tuloslaskelman perusteella voidaan laskea, että edustuskuluja olisi viime vuonna ollut puolessa vuodessa 12.670 euroa. Määrä on mikroyritykselle korkea ja verottaja voi puuttua toimialaan nähden korkeisiin edustuskuluihin.  Liikevaihtoon verrattuna kulut ovat kuitenkin kohtuulliset, 1,9 %.


Olen käynyt luennoimassa 15 kertaa ulkomailla Australiaa, Japania ja USA:ta myöten. Jokaisen tapahtuman järjestäjä on maksanut matkat, majoituksen ja tarjoilut, myös alkoholin. Marin on valovoimainen tähti, joten tuskin hän joutuu maksamaan näitä kuluja ja tuskin joutuu tarjoilemaan potentiaalisille asiakkaille virvokkeita omilla rahoillaan.


Oma mielipiteeni on, että liiketoimintaan kuuluvat edustuskulut tulee saada vähentää kokonaan myös arvonlisäveron osalta. Mutta ystävien ja perheenjäsenien tarjoiluja ei lainkaan. Toki tilaisuuden isännän kulut vähennetään vieraitten lisäksi. Kämpin tilaisuuden menoista ei voi sanoa mitään koko osanottajalistaa näkemättä. On myös mahdollista poistaa kirjanpidosta paikalla olleiden kaverien osuus, mikäli heidän kanssaan ei ole liiketoiminnallisia kytkentöjä.

 

Miksi perustaa osakeyhtiö?

Toiminimenä kannattaa toimia, mikäli yrityksen liikevaihto (myynti miinus arvonlisävero) jää alle 40-50.000 euron.


Osakeyhtiönä toimiminen on järkevää, koska se mahdollistaa omien pääomien kasvattamisen 20 prosentin veroa maksaen*. Oma pääoma on tärkeä puskuri investointeja sekä väistämättä eteen tulevia huonoja vuosia varten. Suurimman osan yksin- ja mikroyrittäjien yrityksen tulo jää niin pieneksi, ettei mitään osinkoja ja omia pääomia kerry, koska vähäiset tulot menevät perheen arjen pyörittämiseen.

*20 % on paljon etenkin kun investoinnit vähennetään poistoina 10-40 vuoden kuluessa. Yritys maksaa esimerkiksi laiteinvestoinnista (ostohinta miinus yhden vuoden poisto) veron, vaikka yhtiön kassavirta on negatiivinen investoinnin takia. Baltian maissa vero maksetaan vasta kun yhtiöstä otetaan rahaa palkkana, osinkoina tai muina etuina.


Osakeyhtiö on yrityksenä vakuuttavampi kuin toiminimi tai ammatinharjoittaja. Se ei kuitenkaan vapauta yrittäjäomistajia vastuusta, sillä lainanantajat vaativat henkilökohtaisen takauksen osakeyhtiölle antamilleen lainoille. Verottaja voi katsoa osakeyhtiön hallituksen olevan henkilökohtaisesti vastuussa maksamattomista veroista.


Osakeyhtiön kirjanpitoon voi laittaa henkilökohtaisia menoja, kuten edellä on esitetty Linnan juhlan jatkoista. Vaikka näitä menoja ei saisi vähentää edustusmenoina, ne voi kuitenkin vähentää yrityksen kirjanpidossa kokonaan. Kun menoista maksaa luontoisedun verot, se turvaa verotusta.


Verotuksessa omien menojen maksattaminen yhtiöllä voidaan tulkita peitellyksi osingonjaoksi, jonka verotus on kaikkein ankarinta. Siksi urheilemaan ei menojen kanssa pidä alkaa. Peitelty osinko ei ole yhtiölle vähennyskelpoinen, siitä määrätään veronkorotus ja viivekorot. Osakas maksaa ansiotulon veron peitellyksi osingoksi katsotusta etuudesta.

 

Mitä jatkossa?

Yrittäjien ei pidä tehdä suunnitelmia sen varalle, mitä tekee rahoille, joita hyvinä vuosina yrityksen pankkitilille kerääntyy. Esimerkiksi jään eläkkeelle 45-vuotiaana kun myyn yrityksen.


Yrittäminen on mäkistä: on ylämäkiä ja alamäkiä ja rotkoja. Epäonnistunut verotarkastus voi tuhota yrityksen. Yrityksen avainhenkilö voi joutua onnettomuuteen. Koronatyyppinen julkinen koohotus tuhosi lukuisia yrityksiä; ihan turhaan. Maailma muuttuu: Applen iPhone tuhosi mahtavan Nokian puhelinliiketoiminnan muutamassa vuodessa. Samoin voi käydä yksinyrittäjän osaamisen vanhentuessa uuden teknologian tullessa. Suomalaiset ravintolat jäävät kebab-pizzeria-paikkojen jalkoihin (tai oikeammin mölyyn).


Kuka jatkaa Toni Blairin työtä? Paljastuuko Saudi-Arabia-rahoista jotain, joka vie instituutin suosion? Onko Sanna Marin 10 vuoden kuluttua yhtä suosittu kuin nyt? Onko hänen kuplansa puhjennut nopeammin?


Olen nähnyt yritysten kaatuvan sijoituksiin kun voitoilla on ostettu pörssiosakkeita. Kun sijoitukset romahtavat, menee yritys mukana. Lama tuo huijarit mukaan ryöstämään yrityksiä. Näin kävi 1990-luvulla sadoille yrityksille ja sadat yrittäjät siirsivät itsensä tuonelaan.


Mutta jos hyvin käy, on mahdollista, että sijoitusten tuotot moninkertaistavat yritykseen kertyneet voitot.  Voitot tulevat, jos tulevat, kun tekee kovasti työtä yrityksen eteen. Eikä mieti rikastumista.

 

Huonoimmat pääministerit Kekkosen jälkeen

Mietin Suomen hallituksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Useimmat ovat epäonnistuneet pahoin. Jos jätetään alle vuoden pääministerinä olleet sivuun on oma listani (aikajärjestys):

  • Kalevi Sorsa, sdp: KGB otti ohjaukseensa kun hän oli Pariisissa Unescon tehtävissä. UKK joutui vaihtamaan pääministeriksi Keijo Liinamaan, koska USA ei olisi tullut muutoin 1975 ETYK-kokoukseen. Oli PM vielä UKK:n menehdyttyä.

  • Mauno Koivisto, sdp teki presidenttinä enemmän virheitä kuin pääministerinä. Koiviston konklaavi

  • Harri Holkeri, kok: Suomi siirtyi lamaan kuin ajelehtiva laiva ilman ohjausta.

  • Jyrki Katainen, kok: pikkupoika isoissa saappaissa, Caruna. Julkisen velan kasvu kiihtyi hänen aikanaan aivan uusille miljarditasoille

  • Sanna Marin, sdp: Suomen julkisen velan kasvattaminen.

  • Petteri Orpo, kok: suuren maahanmuuttoinvaasion hyväksyjä. Pääministerinä ollut sivussa peesaajana. Suomen tilanne on niin vaikea, että tarvitaan paljon rivakampia toimenpiteitä laivan kääntämiseksi.

 

Suomen tuho alkoi 24.10.1985. Kirjoitan siitä erillistä selvitystä.


Sitä ennen elettiin arjessa niillä resursseilla, mitä kullakin oli. Ei ollut nettiä, eikä kännyköitä. Ei haukuttu oloja, eikä olosuhteita, ja tyydyttiin siihen, mitä jokainen pystyi itse hankkimaan. Ihmiset liikkuivat paljon, urheilivat, lukivat kirjoja ja olivat lastensa kanssa. Ennen opiskeltiin ripeästi alivuokralaisasunnoissa asuen. Yksikään opiskelija ei ruikuttanut, vaan oli kiitollinen siitä, että oli saanut tilaisuuden opiskella. Elettiin ja mentiin eteenpäin. Jokainen uskalsi kulkea illalla niin Helsingin rautatieasemalla kuin muuallakin. Ja kaikki kynnelle kykenevät hakivat metsistä marjoja ja sieniä. Monet saivat tuloja myymällä metsän antimet.


Kun aikaa vertaa nykypäivään, on ero valtava. Etenkin vihervasemmisto syyttää hallitusta kaikesta ja liian moni heistä eivät enää ota vastuuta omasta elämästään. Sosiaaliturva laiskistaa myös suomalaiset ja tuo yhteiskuntaan sopeutumattomia ulkomaalaisia, jotka aiheuttavat väkivaltaa, rikoksia, jotka ovat tuhonneet koululaitoksen ja terveydenhoidon sekä aiheuttavat valtavia kustannuksia. Opiskelijoiden asumistuki on johtanut opintojen pidentymiseen ja elämän etsimiseen töihin menoa välttäen. Asfalteissa asuvat lapset eivät osaa edes kulkea metsissä kun lyhyetkin koulumatkat tehdään autoilla.


Sanna Marinin viiden naisen hallitus tuhosi toimillaan suomalaista yhteiskuntaa enemmän kuin yksikään hallitus UKK:n jälkeen. Siksi pidän Marinin hallitusta kaikista huonoimpana Suomen tuhon tiellä.



***


Tue blogin toimintaa https://www.vahtera.blog/tilaus


Blogisivuston ylläpito maksaa ja lisäksi joudun maksamaan eräistä tietopyynnöistä. Samaan aikaan Suomen asioita sekoittavat henkilöt saavat hulppeita palkkoja ja bonuksia.


Siksi pienikin tuki on paljon, jos useampi taho osallistuu vapaaehtoisen tilausmaksun maksamiseen.


Yritykset saavat vähentää tilausmaksun omassa kirjanpidossaan sekä arvonlisävero (10%)- että tuloverotuksessa, koska sivustolla käsitellään paljon yrittämiseen ja verotukseen liittyviä asioita.

 

Comments


bottom of page