top of page
Writer's picturePauli Vahtera

Monikulttuurisuus tuhoaa luottamuksen yhteiskunnassa

1950-luvun maaseudun Suomessa ei ollut lukkoja. Kun talosta poistuttiin, laitettiin pönkkä (esimerkiksi luuta) oven taakse kertomaan siitä, ettei siellä ole ketään. Samalla estettiin tuulta heittämästä ovea auki, koska edes hakoja ei kotiovissa aina ollut. Näin voitiin tehdä, koska ihmiset luottivat toisiinsa. Luottamukseen kuului, ettei käyty ihmisten kotona varkaissa.

Luottamuksen pönkkiä olivat sanansa pitäminen, periksiantamattomuus (sisu), luotettavuus ja rehellisyys.

Suomalainen luottamus on syntynyt, koska täällä eläminen ei ole ollut helppoa luonnonolosuhteiden takia. Talvet olivat pitkiä. Halla vei viljan. Lisäksi sekä Ruotsi että Venäjä on käyneet maassamme ryöstöretkillä, vieneet ihmisiä ulkomaisiin sotiin tai orjiksi. Suomalaisten oli luotettava itseensä, perheeseensä ja naapureihin. Luottamus naapureihin on pelastanut monen perheen hengen aikana, jolloin sosiaaliturvaa ei ollut.

Maailma on muuttunut. Suomalaista luottamusyhteiskuntaa hyväksikäytetään häikäilemättä. Kirjoitin 2017 Iltalehden blogissa: ”Suuri osa turvapaikkajärjestelmästä perustuu valheisiin ja huijauksiin. Järjestelmä lähtee siitä, että jokainen tänne tullut on rehellinen, jopa rehellisempiä kuin suomalaiset itse ovat. Tämä on johtanut siihen, että suomalaisia pidetään pilkkana ja meitä hyväksikäytetään häpeilemättä. Tiedot maahanmuuttajien sisäpiiristä kertovat kuinka meille nauretaan. Monet heistä sentään ihmettelevät, miten ihmeessä suomalaiset ovat näin tyhmiä ja naiiveja, että kaikki uskotaan.”

Suomalaisten luottamuksen pettäminen: yksittäistapaus

Nainen oli retkahtanut VOK:sessa asuneeseen pohjois-afrikkalaiseen turvapaikanhakijaan. Tästä ilosta syntyi poika, ja mentiin naimisiin. Lapsi helpotti oleskeluluvan saamista. Nuori mies oli tullut turvallisesta maasta, eikä olisi ilman lapsilykkyä ja valehtelua saanut oleskelulupaa Suomessa.

Nainen maksoi vuosien ajan miehen kaikki menot (vaatteista lähtien) ja tietenkin perheen kaikki menot (ruoka, asuminen, kodin tavarat, vapaa-aika). Koska miehellä ei ollut rahaa, eikä omia tuloja sosiaalituen lisäksi. Nainen oli avannut yhteisen pankkitilin, jota mies voi käyttää. Rakkaus on sokea.

Onni alkoi rakoilla ja nainen alkoi epäillä miehen jatkuvia menemisiä. Hän oli avannut miehen kotona olevan laukun, joka oli täynnä rahaa. Käteisen lisäksi oli ulkomaisten pankkitilien tiliotteita, maksu- ja ottokuitteja.

Nainen tyhjensi yhteisen pankkitilin ja sanoi, että käytät vast´edes omia rahojasi. Kiitokseksi mies hakkasi naisen väkivaltaisesti. Nainen ei tehnyt rikosilmoitusta, koska pelkäsi joutuvansa tapetuksi.

Mistä rahat? Välimeren yli kumiveneillä tulevien mukana tuskin on laukullista rahaa. Kun oleskeluluvan saaneet voivat vapaasti mennä kotimaahansa ja heillä on myös kotimaansa passi, voivat rahat olla matkatuliaisia. Yksi mahdollisuus on huumekauppa tai muu rikollisuus, mutta miten nämä rahat saisi afrikkalaisille pankkitileille. Suomessahan joutuu rahanpesuepäillyksi muutaman sadan euron käteistalletuksista. Toki voi käydä kotimaassa ja viedä mukana suomalaista rahaa.

Tässä tapauksessa suomalaisen luottamusyhteiskunnan uhreja ovat naisen lisäksi huijatut Migri, poliisi, KELA ja työvoimaviranomaiset. Sanotaan, että tämä on yksittäistapaus, jota ei saa yleistää. Näitä yksittäistapauksia eri muodoissaan on kymmeniä tuhansia.

Suomalainen luottamus 2020

Suomalainen ei voi enää luottaa virkamiehiin, ei edes poliisiin. Kun suomalaisen kotiin tehdään ryöstö, auto varastetaan ja kesämökki tyhjennetään, ei poliisi tule edes paikalle katsomaan. Oikeita rikoksia ei enää tutkita – sitä enemmän käytetään aikaa ihmisten somekirjoitusten valvontaan ja -oikeudenkäynteihin.

Helsingissä väkivaltarikoksista puolet jää selvittämättä. Omaisuusrikoksista Helsingissä ja Uudellamaalla selviää vain kolmannes. Pienempiä rikoksia ei tutkita lainkaan tai niiden tutkinta keskeytetään nopeasti. Tätä menoa luottamus poliisiin tulee romahtamaan.

Vielä 1990-luvulla poliisi oli lähellä ja osa suomalaisia yhteisöjä. Poliisiasemia oli pienilläkin paikkakunnilla, jolloin poliisi tuli nopeasti rikos- ja onnettomuuspaikoille. Poliisiasemien raju vähentäminen on heikentänyt luottamusta poliisiin. Eivät ne kuitenkaan ehdi ajoissa.

Ennen kaikki oli lähellä, mikä lisäsi yhteiskunnallisen luottamuksen määrää. Nyt Suomen asioista päätetään enenevässä määrin Brysselissä, emmekä tiedä edes suomalaisten MEPpien tekemistä valinnoista saatikka sitä, kuka ja ketkä päätösten takana alunperin ovat.

Ulkomaalaisten oikeusturvan määrä on aikoja sitten ylittänyt suomalaisten oikeusturvan. Turvapaikanhakijat voivat elää veronmaksajien kustannuksella Suomessa vuosikausia valittamalla ja tekemällä uusia hakemuksia ilmaiseksi. Suomalainen ei voi edes rahalla ajaa omaa asiaansa montaa kertaa oikeuslaitoksessa. Ulkomaalaisia ei edes karkoiteta väkivaltarikosten jälkeen Suomesta. Lasten ja naisten (joukko)raiskaukset ovat tulleet osaksi suomalaista luottamusyhteiskuntaa.

Suomalainen luottamus 1950-luvulla

Rikollisuutta toki on aina ollut. Olen käynyt Salon Seudun Sanomien koko vuosikerran läpi vuodelta 1956. Taskukellon varastamisesta määrättiin kolme vuotta kuritushuonetta ja lisäksi 10 vuodeksi menetti kansalaisluottamuksensa, mikä tarkoitti ainakin sitä, ettei päässyt äänestämään. Taskuvarkaiden nimet (ei sentään kuvat) julkaistiin lehdessä avoimesti.

Kaksi kaveria olivat kimpassa varastaneet 3600 markkaa rahaa. Toinen sai vuoden ja toinen kaksi vuotta kuritushuonetta. Rahalla sai 12 kiloa jauhelihaa ruokakaupasta, eli rahoilla eli monta päivää. Kuritushuonerangaistuksessa vangin oli tehtävä pakkotyötä ja hänen kanssakäymistään muiden kanssa rajoitettiin pitämällä vanki tiukemmin eristettynä muista.

Huonommin kävi sillä, joka yritti varastaa lompakon maatalousnäyttelyssä Salossa. Hän epäonnistui ja jäi yrityksestä kiinni. Tuomio oli vuosi kuritushuonetta. Tuomioiden pituus ei mennyt ihan varkauksien määrän mukaan ja ”pomo” sai enemmän tuomiota kuin mukana ollut. Kaksi kaveria olivat yhdessä onnistuneet varastamaan 22.000 markkaa rahaa, taskukellon ja puukon. Toinen sai 3 vuotta kuritushuonetta ja toinen 2 vuotta. Kansalaisluottamuksen menetti pahempi mies 10 vuodeksi ja kiltimpi viideksi.

Polkupyörävarkaudesta sai kolmen vuoden tuomion. Sen ymmärtää koska polkupyörä oli autojen puuttuessa elintärkeä kulkuväline ihmisille. Kaikilla ei ollut varaa pitää hevostakaan. Tuomioista voi lukea, että 50-luvulla yksi polkupyörä oli tärkeämpi kuin tänään monta sataa autoa.

Suomalainen luottamusyhteiskunta alkoi murentua 1990-luvun lamassa. Maahanmuuttajien myötä naivin luottamuksen hyväksikäyttö on voimakkaasti lisääntynyt. Itse asiassa muutos alkoi vuonna 1985 hulluudesta, jossa säästöpankkien tallettajien rahat otettiin kasinotalouden pesämunaksi. Luottamusyhteiskunta kohtasi haaksirikon, jossa presidentti Koivisto meni rahan puolelle yrittäjiä ja kansalaisia vastaan.

Määrätty pakko luottaa maahanmuuttajien sanaan

Yhteiskunnan apuun turvautuva tai epäillyksi tullut suomalainen joutuu monenlaisen tarkastuksen kohteeksi. Hänen pankkitilinsä tapahtumat tutkitaan rivi riviltä. Hän joutuu selvittämään perhesuhteensa, asumisensa ja kaikki menonsa. Hänen puhelimensa soitot ja tekstiviestit voidaan tutkia sekä puhelimen paikkamerkinnät selvittää.

Meidät on pakotettu uskomaan kaikki, mitä ulkomaalaiset meille esittävät. Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo esitti sisäministerinä ollessaan, että turvapaikan hakijoiden motiivien epäily on rasismia. Jos esität julkisesti epäilyksen maahanmuuttoon liittyen, voit löytää itsesi käräjäoikeudesta syytettynä (ja aina tuomittuna), vaikka epäilysi olisi silkkaa totta.

Myös viranomaiset on pakotettu uskomaan tulijoiden kertomukset. Oleskelulupaa ei evätä valehtelun perusteella, vaan siksi ettei valheista huolimatta riittävästi edellytyksiä turvapaikkaan ole esitetty.

Jopa silloin kun turvapaikanhakija tekee kuudennen hakemuksensa kierrokselle ”haku > valitus hallinto-oikeuteen > valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen”, luottavat viranomaiset turvapaikan hakijan rehellisyyteen. Vaikka jokainen talonpoikaisjärjellä ajatteleva tietää, että jokainen uusi hakemus tietää lisää valehtelemista.

Yhdellä asiakkaistani oli irakilainen Suomessa vuosia asunut töissä. Hän ansaitsi sivutuloja tulkkaamalla turvapaikkapuhutteluissa, koska siitä maksettiin hyvin. Hänen omaatuntoaan alkoi kolkuttaa, ja hän lopetti tulkkauksen, koska ei voinut hyväksyä sitä, että oman maan nuoret miehet valehtelivat niin paljon. Tulkin on käännettävä myös kaikki valheet sanatarkasti.

Jokainen näkee, ettei miehen oloinen tulija voi olla lapsi. Silti viranomaiset uskovat (näyttelevät uskovansa) hakijan ilmoittaman iän. Kerrottuihin nimi- ja kotipaikkatietoihin ei juurikaan voi luottaa, eikä mitään todisteita vaadita. Koko järjestelmä perustuu siihen, että ulkomaalaisia pidetään luotettavina, suomalaisia ei.

Pauli 2017: ”Meidän on ryhdistäydyttävä. Koska tänne tulijat todistettavasti valehtelevat paljon oleskeluluvan saadakseen, meidän ei tule sokeasti uskoa kaikkea meille kerrottua. Meidän on käännettävä todistustaakka tänne tulleelle. Heidän pitää itse todistaa keitä he ovat ja miksi ovat tänne tulleet. Jos todisteita ei ole, ei päästetä maahan lainkaan. Kun vaaditaan todisteet, alkavat ne kummasti löytyä. Jos niitä ei ole, ei tänne edes yritetä.”

Luottamusta ulkomailla ei ole ja se on hyväksyttävä osana elämää

Suomalainen luottaa. Vain harvat lukevat eteensä saaman sopimustekstin ennen sen allekirjoittamista. Vielä harvemmat pyytävät asiaa tuntevaa henkilöä avukseen sopimustekstin ymmärtämisessä. Yksi syy toki on se, että juridinen apu on kallista. Tätä käytetään sumeilematta hyväksi suomalaisen pettämiseksi. Esimerkiksi Espanjassa asuu paljon suomalaisia, jotka ovat hankkineet sieltä asunnon ostamalla tai vuokraamalla. Sopimustekstit ovat espanjaksi, eikä niitä vaadita käännettäväksi suomeksi ennen allekirjoitusta.

Joskus luottamuksen seuraukset ovat jopa hauskoja. Albaniassa torilla näin kauniita herkullisen näköisiä punaisia marjoja, joiden nimi jäi epäselväksi. Ensimmäinen kauppias alkoi laittaa pussiin selvästi mätiä marjoja pöydän alta. Jätin kaupanteon ja menin käytävän toiselle puolelle. Nuorella naisella oli samoja marjoja. Hän päivitteli kuinka kehtaavat myydä turistille mätiä marjoja. Ostin häneltä. Ja jollain ihmeellisellä harhautuksella hän pussitti marjat minulle. Vasta hotellissa totesin, että mätiä hänkin myi. Myyjä luottaa siihen, ettei turisti tule takaisin. Enkä minäkään jaksanut mennä.

Turistien harhauttamisen maailmanmestareita ovat taksinkuljettajat kaikkialla maailmassa. Koska taksikyydit ovat huijauksen jälkeenkin kohtuullisia hinnaltaan, on tämä harhautus hyväksytty osaksi matkailua.

”Ennen helvetti jäätyy kuin ruotsalainen hyväksyy suomalaisen ystäväkseen”

Monet Suomesta Ruotsiin töihin muuttaneet ovat sen huomanneet. Vaikka suomalaiset ja ruotsalaiset ovat niin samanlaisia kansoina ja vaikka uskonto on sama. Tämä johtuu luottamuksen puutteesta ulkomaalaisia kohtaan.

On mahdotonta, että islamilaisista maista Eurooppaan tulevat olisivat koskaan osa eurooppalaisuutta. Poikkeusyksilöitä toki on. Se johtuu siitä, että esimerkiksi irakilainen ja suomalainen ovat kaikessa niin kaukana toisistaan: naisen asema, uskonto, kulttuuri, koulutus, ammattitaito, sotaisuus, erilainen luottamus yhteiskunnissa, valehtelu.

Sanotaan, että Suomi on aina ollut monikulttuurinen yhteiskunta. Ei ole. Olemme eläneet Ruotsin, Venäjän, Saksan ja EU:n alamaisina. Suomessa on 800 islam-uskoista tataaria. He ovat sopeutuneet, koska Suomessa ei ollut sosiaaliturvaa heidän tänne tullessaan.

Jos kuka tahansa eurooppalainen voisi lentokentän turvatarkastuksessa valita samanmittaisesta jonosta eurooppalaisen tai afrikkalaisen tarkastajan välillä, suurin osa menisi oman eurooppalaisen tarkastajan jonoon. Kyse ei ole rasismista, vaan luottamuksesta. Omiin luotetaan enemmän kuin vieraisiin.

Luottamuksen heikentymisen seuraukset

Taksihuijaukset ovat pieni asia maailmassa. Kyse on paljosta muusta. Kun kenenkään kättä päälle-sopimukseen ei enää voi luottaa, nousevat sopimusten laadintakustannukset merkittävästi. Luottokauppaa ei uskalleta tehdä ja siksi vaaditaan käteismaksua, luottokorttimaksua, ennakkomaksua, vakuuksia, takauksia. Toimitukset hidastuvat, millä on oma hintansa.

1950-luvun kaupoissa oli vastakirja, johon merkittiin ostokset kun perheellä ei ollut rahaa. Kauppiaat luottivat siihen, että ostot maksetaan heti kun rahaa saadaan.

Yhteiskunnan luottamuksen murentuessa se näkyy kasvavana rahankäyttönä. Sosiaaliturvamenot kasvavat. Rahan hulvaton kylväminen kaikkeen kivaan kasvaa: kehitysapuun, ulkomaalaisten elättämiseen ja puuhastelun rahoittamiseen, turhanaikaisten virkojen ja laitosten perustamiseen, hömppätutkimusten miljoonarahoittamiseen. Onpa kunnissa ollut hiihtolatujen tarkastajan virkojakin.

Yhteiskunnissa, joissa luottamus on korkealla, ihmisten kunnia-asiana on elättää itsensä. Yhteisen rahan kylvöä ei tapahdu, koska tuhlaamiseen taipuvaiset eivät uskalla tuhlata, koska tietävät joutuvansa tikun nokkaan omissa yhteisöissään. Sen takia valtion velka vuonna 1990 oli vain 9 miljardia euroa. Huhtikuussa 2020 valtionvelka läheni jo 120 miljardia euroa.

Nyt tällaisia pidikkeitä ei ole. Rahaa tuhlataan huolettomasti. Vaikka rahat ovat aikoja sitten loppuneet, on otettu lisää velkaa. Oman velan lisäksi vastaamme Kreikan veloista, mutta myös Italian ja Espanjan veloista. Vastuun kannossa olemme tulleet tien päähän. Seurauksena on euron hajoaminen tai se, että EU:sta tehdään liittovaltio, jossa kaikki maat ovat surkeassa kunnossa. Suomen velka kasvaa kummassakin vaihtoehdossa ainakin 60-80 miljardia euroa.


Koko lähtökohta on sairas. Suomessa verotus on ankarampaa kuin Italiassa. Italiassa kansalaiset ovat varakkaampia kuin Suomessa. Italiassa mafian laittomat yksityisten ja julkisten varojen ottamiset ovat valtavia. Miten kenellekään voi käydä edes mielessä, että meidän, velkaisten suomalaisten, tulee auttaa Italiaa rahallisesti. Jos tukea annetaan, holtiton meno Italiassa saa uutta pontta.

Luottamuksen puutteesta johtuva holtiton rahankäyttö tulee tuhoamaan nykyisten nuorten sukupolven ja tulevien lasten elämän. Kun kansantaloudet romahtavat ei löydy rahaa edes yli 1000 miljardiin nousevien yksityisten ja julkisten velkojen sekä eläkevelkojen korkojen maksamiseen. Pahimmillaan luottamuksen puute johtaa väkivaltaan ja vieläkin pahempaan.

Luottamuksen myynnistä valtava bisnes

Turvapalvelujen liikevaihto lähenee jo miljardia euroa (80 Turvallisuus-, vartiointi- ja etsiväpalvelut). Tuon lisäksi tulevat kaikki infrahankinnat, joita kuluttajat tekevät suoraan rauta- ja muista kaupoista. Turvapalvelujen liikevaihto ylittää jo poliisien määrärahat (2020: 816 miljoonaa euroa).

Luottotietojen myymisestä on tullut valtava bisnes. Suomen Asiakastieto Oy:n liikevaihto toissa vuonna oli 60 miljoonaa euroa (voitto 23 M€).

Suurten lakiasiaintoimistojen liikevaihdot Suomessa ovat valtavia työntekijää kohden laskettuna. Liikejuristipalveluja myyvien yritysten liikevaihto voi olla 400.000 euroa henkilöä kohden ja voitot yli puolet siitä. Kuitenkin yrityksessä on aina oltava myös avustavaa henkilökuntaa, joiden työstä ei laskuteta. Luottamuksen saaminen juristien avulla maksaa sekä myyjälle että ostajalle.

Riskien hallinnasta aiheutuu valtavat kustannukset. Silti isoista asiantuntijaorganisaatioista huolimatta huijarit keksivät yhä uusia keinoja huijata miljoonia euroja. Huijarit ovat aina edellä rehellisiä ja asiantuntijoita.

Luottamuksen menetyksen hinta

1950-luvulla luottamuksen osoitus oli luuta oven edessä. Luudan tekivät ihmiset itse luonnossa kasvavista pensaista. Ihmiset eivät tarvinneet palovakuutuksen lisäksi muita tapoja rakentaa turvaa omaan elämäänsä.

2020-luvulla luottamuksen heikkenemisen takia tarvitaan vakuutuksia varkauksien, tuhotöiden ja petosten varalle. Jopa julkisiin tiloihin on asennettu valvontakamerat ja hälytyslaitteet. Moniin julkisiin tiloihin ei pääse ilman laukkujen ja vaatteiden läpivalaisua.

Lentokoneeseen ei enää 9/11 (WTC-tornien tuhoaminen 2001) jälkeen ole päässyt ilman nöyryyttävää turvatarkastusta. Tiedämme, että matkustajiin voisi luottaa, paitsi tietyn uskonnon edustajiin. Silti turvatarkastus on yhtä tiukkaa kaikille, myös vanhoille ja vanhuksille, jotka tuskin kuljettavat pommeja kengissään.

Valvontalaitteiden hyödyllisyys edellyttää vähintään telepalvelujen maksamista, usein myös sopimuksia valvontaa tekevien yritysten kanssa. On lukuisia erilaisia kulunvalvontamenetelmiä: avaimia, numerokoodeja, sormenjälkien ja kasvojen tunnistamisia. Tarvitaan vahtimestareita, vartijoita ja valvontayksiköitä.

Tämä kaikki nostaa tavaroiden ja palvelujen hintoja sekä julkisen sektorin keräämien verojen määrää. Kotitalouksissa valvonta- ja vakuutuskustannukset vuodessa vastaavat keskituloisen kansalaisen yhden kuukauden nettopalkkaa.

Luottamuksen rapautuminen vaikuttaa kaikkialla yhteiskunnassa. Onko Suomen koulujärjestelmä ylimitoitettu. Suomalainen lapsi ja nuori opiskelee peruskoulussa yhdeksän vuotta. Suomeen tullut kielitaidoton, kouluja ennen käymätön ulkomaalainen voi selvitä siitä puolessa vuodessa. Suomessa ylikoulutetaan nuoret. Ei sen jälkeen ole ihme, että perustyöt tehdään ulkomaalaisen työvoiman avulla samaan aikaan kun suomalaiset tohtorit ja maisterit ovat työttöminä.

Hallitus kaavailee yhtä lisävuotta oppivelvollisuuteen. Eikö enemmänkin pitäisi suunnitella koulun lyhentämistä puoleen vuoteen? Onhan meillä jo kouluun valmistavat esiluokat ja päiväkodit.

No tosiasiassa koulutodistustenkin merkitys on heikentynyt. Ulkomaalaistaustaiset saavat liian hyviä arvosanoja, koska monet heistä juuttuisivat koulujärjestelmään puutteellisen osaamisen takia.

Suomalainen saa rangaistuksen valehtelusta, ulkomaalainen ei


Valehtelusta on tullut suuri ongelma, koska melkein kaikki turvapaikan hakijat ovat muslimeja. Muslimiuskontoon kuuluu luvallinen valehtelu vääräuskoisille. Wikipedia: ”Al-Taqiyya eli taqiyya-oppi on šiiamuslimien doktriini, jonka mukaan uskovainen saa kieltää uskonsa Allahiin, mikäli hän on uhan alla uskonsa takia. Arabiankielinen sana tarkoittaa suojautumista. Valehtelu on luvallista, jos muslimi pelkää henkensä puolesta tai on muuten ahdingossa.”


Kartta Wikipedia. Afrikan väkiluku nelinkertaistuu vuoteen 2100. Sieltä tuleva invaasio tuhoaa Euroopan.
Kartta Wikipedia. Afrikan väkiluku nelinkertaistuu vuoteen 2100.

Viime vuonna Suomen turvapaikanhakijoista 76 % (2016 suuren irakilaisinvaasion jälkeen 85 %) tulivat maista, joissa islam on valtauskonto, tai joissa muslimien määrä on huomattavan suuri (esimerkiksi Nigeria 50 %, ongelmana mm. muslimijärjestö Boko Haram). Lisäksi 12 % tuli maista, joista tulijat ovat ainakin osittain olleet muslimeja (esim. Venäjä, Kiinan uiguurit, Myanmar). Selkeästi valehtelijoita ovat olleet ne 3 %, joiden kansalaisuutta ei tiedetä. Uskooko kukaan sitä, että Suomeen tulee ihmisiä, jotka eivät tiedä, missä maassa ovat asuneet?


Vain 8 % turvapaikanhakijoista on tullut maista, joissa muslimeja on vähän. Hekin ovat suurelta osin valehtelijoita: Australia, Iso-Britannia, Italia, Ranska, USA jne.


Ollessani Ruandassa ja Burundissa joulukuussa 2013 kirjoitin matkakirjaani paikallisten kertomana: ”Olemme aivan naiiveja Suomessa. Ihmettelin, miksi ja miten Eurooppaan on tultu Ruandasta ja Burundista. Täällä joku ranskalainen nainen järjestää 5000 US dollarilla viisumin. Siis täältä tulevat vain varakkaat. Kun kysyin, miksi hyvätuloinen ja varakas tulisi toimettomaksi Suomeen. Monet ovat rikastuneet sotimalla ja tappamalla ja kun keskinäinen lahtaaminen loppui, he eivät olisi täällä enää saaneet elinmahdollisuuksia. Olemme siis ottaneet tappajia, jotka tulevat turvaan Suomeen oikeuden kättä. Varmasti muitakin kuin se porvoolainen ruandalainen pappi, joka nyt on vankilassa Suomessa. Eikä kukaan selvitä, paljonko näillä hakijoilla on rahaa ja Suomen sossun kassa on apposen auki.”


Jos suomalainen valehtelee tai antaa väärää tietoa itsestään viranomaisille, on se rangaistava teko. ”Todistuskappale on väärä silloin, jos se on todisteena käytettäessä omiaan antamaan erehdyttävän kuvan alkuperästään taikka antajansa henkilöllisyydestä. Väärennetyksi todistuskappale katsotaan silloin, jos sen sisältöä oikeudettomasti on muutettu jonkin todistelun kannalta olennaisen tiedon osalta. Väärennyksestä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Myös väärennyksen yritys on säädetty rangaistavaksi.”


Ulkomaalaiset saavat valehdella ummet ja lammet, eikä valheiden paljastuminen vaikuta oleskeluluvan saantiin eikä sosiaalitukiin. Valehtelusta ei ole mitään rangaistusta. Juuri tämä houkuttelee valehtelemaan. Valehtelu voi onnistua, ja jos ei onnistu, keksitään uusi valhe. Jos ei keksitä, tehdään uusi hakemus. Jos ei useiden valitusten ja hakemusten jälkeenkään saada oleskelulupaa, jäädään Suomeen silti laittomana.


Luottamus vaikuttaa pääosin intuitiivisesti, tiedostamatta


Yksilölliset lähtökohdat ja hetkelliset intuitiot ovat tekijöitä, jotka toimivat etenkin tuntemattomissa ja uusissa tilanteissa ja luovat pohjan luottamukselle. Ihmisten luottamukseen toisiin ihmisiin vaikuttavat niin biologiset kuin ympäristö- ja kasvatustekijät. Kokemukset ihmisten samankaltaisuudesta toimivat usein automaattisesti ja intuitiivisesti ja ovat varsin yleismaailmallisia.

Systeemiluottamus rakentuu hetkellisen kohtaamisen päälle. Se perustuu etenkin vastavuoroiseen toimintaan ja opittuun maineeseen. Kun jotain sovitaan, asioista pidetään kiinni ja voit luottaa saavasi sitä mitä tilaat – uudelleen ja uudelleen. Toiminta on molemmin puolin avointa ja molempien odotusten mukaista.

Suhdeluottamus rakentuu yhteenkuuluvuuden tunteen varaan. Tunnemme toisemme, myös empaattisesti ja henkilökohtaisesti, koemme että meillä on samat tavoitteet ja arvot ja jopa kuulumme samaan joukkoon. Suhdeluottamus saa meidät näkemään toisemme saman ryhmän, tai ainakin heimon, jäseninä.


Lopuksi:

Luottamus toimii parhaiten kovia kokeneissa ja pienissä yhteiskunnissa


Kävin helmikuussa 2020 Antigua&Barbudalla. Maa on alle 100.000 asukkaan saarivaltio, joka oli sydämellisyydessään Karibian matkani kohokotka. Maa oli köyhin matkakohteistani. Syyskuussa 2017 hurrikaani Irma tuhosi Barbudan saaren rakennuskannan ja infrastruktuurin lähes kokonaan. Korjaustöiden arvioidaan vievän vuosia.

Comments


bottom of page